Waarschijnlijk levering voor Kerstmis
Bestel voor 21/12

Nous avons détecté une meilleure version du site pour vous.

We have detected a better version of the website for you.

Wij hebben een betere versie van de website voor u gedetecteerd.

Nous avons détecté une meilleure version du site pour vous.

Nous avons détecté une meilleure version du site pour vous.

Nous avons détecté une meilleure version du site pour vous.

We have detected a better version of the website for you.

We have detected a better version of the website for you.

We have detected a better version of the website for you.

We have detected a better version of the website for you.

Wij hebben een betere versie van de website voor u gedetecteerd.

Wir haben eine bessere Version der Webseite für Sie gefunden.

Wir haben eine bessere Version der Webseite für Sie gefunden.

Olemme löytäneet sinulle verkkosivuston paremman version.

Našli jsme pro vás lepší verzi těchto webových stránek.

Znaleźliśmy dla Ciebie lepszą wersję strony internetowej.

Vi har fundet en bedre version af hjemmesiden for dig.

Vi har hittat en bättre version av hemsidan för dig.

Vi har funnet en bedre versjon av denne nettsiden for deg.

Abbiamo individuato, per Voi, una versione migliore del sito internet.

Ми знайшли кращу версію вебсайту для Вас.

Мы обнаружили лучшую версию сайта для вас.

Hemos detectado una mejor versión del sitio web para ti.

Wat is de herfstblues en wat doe je ertegen ?

Ga naar
het artikel te lezen

24/10/2017

Wat is de herfstblues en wat doe je ertegen ?

door Eric Delloye — Geplaatst in Luminette

Het terrasjesseizoen loopt stilaan op zijn einde en het zonlicht verandert.Koudere temperaturen en kortere dagen zijn inherent aan de herfst. Hoe komt het dat ik me elk jaar rond oktober uitgeput voel ? Hebben jullie ook een grotere behoefte aan slapen en een gebrek aan energie ? Zijn jullie ook meer prikkelbaar ? Wie treft hier schuld ?

Hoe komt het dat ik me zo moe en prikkelbaar voel?

Het barbecue seizoen is voorbij, alsook en de zomer… Vaak zitten mensen na de zomer in een dip. Sinds een paar dagen voel ik me voortdurend moe, hoeveel ik ook slaap. Bovendien heb ik moeite om wakker te worden. Ik heb de neiging zoete dingen te eten met als gevolg een paar kilo’s meer, de zogenaamde gewichtstoename. Na het lezen van verscheidene artikelen blijken mijn klachten de symptomen van herfst blues te zijn. Bij sommige mensen neemt dat extreme vormen aan : zij worden somber, zijn uitgeput en prikkelbaar. Ze blijven liever in hun bed. Met deze symptomen is er sprake van een seizoensgebonden depressie of SAD(Seasonal Affective Disorder)
Hoe komt het dat ik me elk jaar rond oktober uitgeput voel ? Hebben jullie ook een grotere behoefte aan slapen en een gebrek aan energie ?  Zijn jullie ook meer prikkelbaar ? Wie treft hier schuld ?

Er blijkt een medische verklaring voor te zijn. De herfst blues zijn te wijten aan een gebrek aan licht. De hoeveelheid zonlicht regelt onze biologische klok. In september worden de dagen korter en donkerder, ook wordt daglicht minder intens. Door die veranderingen gebeurt er een ontregeling van onze biologische klok die op zonlicht wacht om geactiveerd te worden. Zo kan ons lichaam niet meer normaal functioneren. Het gevolg : een aantal biologische processen in ons lichaam kunnen niet meer plaatsvinden.

In concrete termen betekent dit dat daglicht onze slaapcyclus beïnvloedt via de hormoonproductie. Tijdens de dag stimuleert het licht de productie van “serotonine” het zogenaamde gelukshormoon. Deze stof is een neurotransmitter en regelt grotendeels onze stemming, onze slaap en ons hongergevoel. De productie van serotonine is het tegenovergestelde van melatonine, het slaaphormoon. 

In de herfst is er weinig daglicht en wordt de concentratie serotonine in ons lichaam overdag laag in tegenstelling tot die van melatonine die abnormaal hoog zit. Door het tekort aan licht wordt de productie van melatonine ‘s ochtends niet zoals normaalgesproken gestopt en voel je je voortdurend moe.Daardoor zijn mensen overdag moe, waaronder zeker mensen met een winterdepressie.

Hoe kan ik mijn vermoeheid aanpakken ? Wappen jullie zelf tegen herfstdip : 5 gouden tips !


1.  Kom naar buiten

Geniet van de frisse lucht alsook van het herfstlandschap dat warme kleuren aanbiedt. U kan bijvoorbeeld een uur per dag gaan wandelen, lopen of zelfs fietsen als er niet te veel wind is.  Frisse lucht heeft een positieve rol op het mentale welzijn.

2. Eet gezond

Het lijkt logisch, maar letten op wat jullie eten is van cruciaal belang vooral in deze koude periode. Eet dagelijks herfstgroenten (kool, pompoen, prei, wortelen, … ) of een stuk fruit (appel, banaan, druiven, pruimen, …) zo krijgen jullie voldoende vitamines binnen. Eet gezond de hele dag door en vergeet niet jullie voeding voldoende te variëren.

3. Geniet van het zonlicht

Laat de gordijnen open om het licht zoveel mogelijk jullie slaapkamer te laten binnenkomen in de ochtend. Als je met de zonlicht wakker wordt, wordt de productie van hormoon serotonine gestimuleerd. Deze stof reguleert het metabolisme en draagt bij tot het synchroniseren van de dag/nachtcyclus bij. Muren met fletse kleuren en de weerspiegeling versterken dat lichteffect.

 

4. Doe aan sport

 Het is belangrijk na om het werk een sport te beoefenen omdat het gezond is.  Door voldoende te bewegen wordt de aanmaak van stofjes die je stemming regelt gestimuleerd.  Ik beveel jullie aan een actieve levenstijl te hebben. Aan sport doen draagt ook bij tot een betere slaap en helpt bij de regeling van het humeur.

 5. Gebruik lichttherapie

Ons lichaam heeft een bepaalde hoeveelheid licht nodig om normaal te kunnen functioneren. Daglicht moet door de ogen worden opgenomen. Gebruik lichttherapie zeker als het buiten bewolkt en regenachtig is :of je kan  een lichtlamp kopen of je kan kiezen voor een innovatiever optie : de Luminette®, het handigste lichttherapie apparaat op de markt. Met de vorm van een bril, geeft de Luminette® u tijd zich te wijden aan uw bezigheden tegelijkertijd met optimale gebruiksvoorwaarden.  Gebruik uw Luminette® ‘s morgens gedurende 30 minuten om uw slaap te optimaliseren en uw tonus te verhogen. Het "stimulerende" effect van de Luminette® werkt bijna onmiddellijk. Vanaf de eerste dag voelt u een energiebooster en een beter humeur.  

Meer informatie op onze website !

Application Luminette
Gratuit

Leef effectief
de ervaring.

Downloaden van de applicatie myLuminette op:

Lumière pour le monde

1 gekochte Luminette
= 1€ voor
de strijd
tegen blindheid.

Onze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring beter te maken. Door gebruik te maken van onze site gaat u akkoord met ons gebruik van cookies

Zal akkoord gaan en niet opnieuw tonen

Kies uw taal:

Europe

North America

Oceania